Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всички програмисти имат достъп до файловете на съдията

Кадър от БНТ

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

В интервю за "По света и у нас" Ташко Ташев разказва, че може да се следи работата на всеки един съдия.

Ташко Ташев е бил шеф на IT отдела в Софийски градски съд повече от 13 години. Отстранен е през 2015 г. и потърси връзка с нас, за да разкаже какви подводни камъни крие централизираната информационна система, част от която е и "случайното разпределение на делата".

Според Ташев при инсталирането на новата система всички сървъри и компютри на съда са преформатирани. "И преинсталира нови софтуери на тях. Нямали в тях специализиран софтуер, чрез който да се наблюдават от Хонолулу, дистанционно компютрите на СГС и в частност на съдиите - какви решения пишат те по делата, които са им разпределени.", обясни той.

Според Ташев именно дистанционното наблюдение на работата на съдиите е по-големият проблем на системата. "Наблюдаваме този съдия как пише решението, в чия полза. - Кой може да го наблюдава? - Ами, IT специалистът, на който му е казано да наблюдава дадено дело, защото има софтуер, който дори може да включи изключения компютър на съдията, да прегледат файловете, които той пише и да му го изключат.", каза Ташев.

Според него по определени дела, ако съдията пише решение, което не в желаната посока, се действа. "Тогава може да има частен разговор между съответния ръководител и съдията и той да промени начина си на мислене.". добавя IT специалистът.

В края на 2015-та Ташев е изпратил сигнал за проблемите в системата до Министерския съвет. "Този Министерски съвет изпрати сигнала до Инспектората на ВСС и до този момент - 5 години - пълна тишина".

Ташев е категоричен, че сега ще изпрати сигнал и всички документи до прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България