Бизнесмени връщат 80 млн. лв. за незаконни заменки (обзор)

Разследване на ЕК през 2014 г. установи, че замяната на частни гори с държавни при административно определени цени е неправомерна държавна помощ.

Пращат им писма да възстановят парите

Фирми на Гриша Ганчев и Христо Ковачки трябва да доплащат на държавата

Над 80 милиона лева ще връщат фирми и физически лица, взели апетитни имоти по морето срещу пустеещи ниви. Става въпрос за горските заменки, които ЕК определи като неправомерна държавна помощ.

Министерство на земеделието обяви списък със 103 фирми и физически лица, на които изпраща уведомителни писма да възстановят надвзетите суми, съобщи ресорният министър Десислава Танева.

Сред фирмите е “Литекс Комерс” АД на бизнесмена Гриша Ганчев. Тя има да връща пари по три заменки. За една такава сделка трябва да доплати и “Русалка тур” на Николай Банев. Припомняме, че срещу бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, бившия директор на дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в областната управа Пламен Ганев и началника на службата по кадастър, картография и геодезия Костадин Костадинов се водеше дело за заменка на 300 дка държавни гори на дружеството “Русалка тур”.

Пари ще връща и “Ел Ем Импекс” на енергийния бос Христо Ковачки, както и компаниите “Ол Сийз Пропърти 2” и “Ол Сийз Пропърти”, свързани с бизнесмена Красимир Гергов.

“Мадара Бяла Норд”, сред чиито собственици е босът на фирмата за почистване “Титан” Димитър Борисов, също е сред купувачите на евтини държавни земи. Другото най-често срещано име в списъка е на “Маркетинг В”. Фирмата има да връща пари за 7 заменки.

Сред физическите лица излиза името на бившия депутат от БДЦ Явор Хайтов, който трябва да доплати за три сделки с гори.

От проверени 132 договора в 103 е установена неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка, уточни министър Танева.

Става въпрос за горските заменки, извършени в перио­да от 1 януари 2007 г. до края на януари 2009 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес