Бизнесмени стават лектори в университетите

БСП се въздържаха, ДПС с резерви към промените

Бизмесмени вече ще могат да четат лекции в университетите. Това гласуваха на първо четене депутатите. Промените в Закона за висшето разрешават на изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при условие че часовете са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.

Текстовете предвиждат работодателски и бизнес организации да могат да участват и в разработването на учебните програми. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с изискванията на бизнеса.

От ГЕРБ обясниха, че целта на промените е да се разреши проблемът с необходимостта от допълнително обучение на студенти от различни специалности, което бизнесът твърди, че трябва да осъществява при наемането им. По думите на вносителите поправките са приветствани от ректорите.

Според ДПС обаче няма гаранция, че добрите специалисти в бизнеса ще бъдат и добри преподаватели. От БСП обявиха, че се въздържат да подкрепят промените, тъй като това щяло да намали броя на лекциите на останалите преподаватели, което би довело до демотивация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование