Бизнесмен отива на съд за укриване на близо 1 милион лева данъци

Снимка: Архив

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Николай В. за укриване на данъци в особено големи размери.

Николай В. е предаден на съд, затова че в от 13.07.2011 г., до 15.04.2013 г., при условията на продължавано престъпление с 24 отделни деяния, в качеството му на лице, осъществяващо фактическа търговска дейност и функции на управител на данъчно задълженото лице – търговско дружество, като потвърдил неистина в подадени справки-декларации пред приходната агенция и приспаднал неследващ се данъчен кредит, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО в особено големи размери - 979 763 лева (деветстотин седемдесет и девет хиляди седемстотин шестдесет и три лева), съобщават от държавното обвинение.

Николай В. не фигурирал юридически в структурата на дружеството, но реално извършвал и ръководител цялата му търговска дейност. Номиналният собственик нямал никакво отношение към дейността на търговския субект и получавал минимално възнаграждение от обвиняемия, за да фигурира името му като собственик и управител в Търговския регистър.

Спрямо Николай В. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Ако бъде признат за виновен Николай В. може да получи наказание от една до осем години „лишаване от свобода“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право