Бизнесмен се жалва на премиера и министъра на културата от НИНКН

5 месеца чака одобряване на проект на сграда от Тютюневия град в Пловдив

Бизнесменът Величко Яков изпрати днес открито писмо до министъра на културата Боил Банов и премиера Бойко Борисов, в което се жалва от НИНКН, че вече 5 месеца напразно чака да му одобрят проекта на сграда, която е част от т.нар. Тютюнев град в Пловдив.

Яков, който е управител на „Виктория Сити Център” ЕООД и съсобственик на фирмата за производство на колбаси „Деликатес” 2 в село Житница, е входирал още на 30 март 2017 г. в Националния институт за недвижимо културно наследство  искане за съгласуване и одобряване на виза, инвестиционен проект за реконструкция на сграда на ул. „Авксентий Велешки” 23 (на самото кръстовище с ул. „Иван Вазов”), но и до момента няма никакъв отговор.

„Уважаеми г-н министър, защо допускате някой да не спазва установените административни срокове за отговор, да нарушава закона и да ни бави в изпълнението на пряката ни работа?  Вече месеци наред се опитваме да намерим отговор на конкретното ни заявление. Безуспешните ни опити са причината да изпратим настоящото отворено писмо, защото, когато повереното Ви министерство закъснява, нашата работа по обекта страда, интересите на обществото се накърняват, а авторитетът на правителството на Република България - пада.  С неангажираното си поведение някой министерски чиновник създава опасност за реални проблеми с една рушаща се сграда, които ние бихме могли да отстраним само при възможност за работа по нея, включително и по нейното обезопасяване. Законовият срок за необходимия отговор на нашето заявление изтече на 30 юли 2017 г. Вече изминаха 5 месеца без отговор от Вас - както официален, така и неофициален. Многобройните ни запитвания - по телефон и електронна поща останаха без всякаква реакция от страна на НИНКН и Министерството на културата”, декларира Величко Яков. Той призовава министъра на културата Боил Банов за незабавен отговор.

„В противен случай оставяте сградата да се руши, а ние, като инвеститор, сме в невъзможност да предприемем необходимите действия. Само чрез спазването на сроковете и законите от Ваша страна и от страна на отговорната дирекция и лица от Министерството на културата ние можем да започнем реконструкция на сградата и по този начин да избегнем евентуални бъдещи проблеми с нея. Само тогава можем да работим качествено, в срок и по начин, по който достойно да посрещнем 2019 година, в която Пловдив ще бъде културна столица на Европа.  За съжаление, днес остават без отговор и редица други въпроси като докога сградите ще стоят неподдържани и докога държавата в лицето на своите служители няма да спазва собствените си закони? Бихме попитали още как ще се развива Пловдив и икономиката ни, ако държавата нехае и бави процесите? Как да работим и да си вършим работата, когато самите институции не спазват законите? Трябва ли да стане инцидент, за да може институциите да реагират адекватно ли?”, пита още управителят на  „Виктория Сити Център” ЕООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България