Бизнесът вдигна с 12% заплатите в страната

Радосвет Радев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Васил Велев (АИКБ) (от ляво надясно) представиха приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Снимка: Денислав Стойчев

Делът на сивата икономика е 37,8 на сто

Електронното правителство е приоритет на бизнеса

КРИБ пое ротационното председателство на асоциацията на работодателите

С 12% е нараснала средната работна заплата в страната през 2019 г., заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той присъства на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пое ротационното председателство на (АОБР) през 2020 г. “Имаме с какво да се похвалим, нашата икономика работи стабилно и върви нагоре”, заяви председателят на КРИБ Кирил До­мусчиев при представяне на приоритетите на бизнеса.

Битката със сивата икономика и корупцията, както и борбата с монопола и картела остават приоритет за работодателите от АОБР. “Всяка година засягаме проблема със сивата икономика. Към декември 2019 г. делът на сивия сектор у нас е 37,8%, което показва неблагоприятна тенденция”, коментира Кирил Домусчиев.

Работодателите искат ускорение на изграждането на електронно правителство, както и да се насърчи дигитализацията във фирмите. По думите на Велев по заявка на българските предприятия Агенцията по заетостта трябва да внася чужденци в България, вместо да изнасяме българи в чужбина. Eдно от исканията на бизнеса е в края на майчинството жените да нямат право да ползват платен отпуск за годините, в които са гледали детето си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес