Бизнесът: Глоба за работник с фалшив болничен

Работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба. Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен. Това предлага бизнесът, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат мерки срещу злоупотребите с болнични листове.

Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се Велев. Според него тези хора са крадци, защото крадат от колегите си.

Работодателите предлагат още да получават веднага по електронен път болничния лист от личния лекар, а не както досега на третия ден.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците. При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, обясниха от КТ "Подкрепа".

При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлага още бизнеса.

Друга идея предвижда при дълги болнични работникът да минава на контролен преглед при доверен лекар на работодателя. Този лекар да има право да прецени дали фирмата да обжалва болничния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България