Бизнесът иска нова методика за такса смет, за да прави ток от ресторантския боклук

"Албена" АД има проект за 2 млн. евро, няма клиенти

Методиката за определяне на такса смет трябва да бъде променена и да се плаща на килограм изхвърлен отпадък, вместо да се начисляват промили върху данъчната оценка. За това настояха представители на туристическия бранш на среща във Варна с министрите на околната среда и туризма Нено Димов и Николина Ангелкова.

"Ако методиката остане в този вид, бизнесът няма да има интерес да изпълни условията на Наредбата за биоразградимите отпадъци, според която до 2020 г. 30-35% от този вид боклук трябва да се ползва като суровина за производство на еленергия", коментира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев.

Той посочи, че от 4 г. "Албена" АД експлоатира инсталация за биогаз, с която покрива солидна част от потреблението на еленергия в курорта. От 2 г. има и проект за 2 млн. евро за изграждане на система за производство на ток, топла вода и тор от ресторантски боклук, но тя не може да се изплати само с отпадъците от курорта. Те са 2000 т на сезон при нужни 8000-10 000 тона, а клиенти няма, обясни Станев.

Той призова държавата да направи инфокампания, с която да разясни изгодата за всеки хотелиер и ресторантьор от оползотворяването на кухненските отпадъци. "МОСВ е готово да облекчи административно всеки подобен проект. Съгласен съм, че таксата смет трябва да се начислява на база на реалното потребление. МФ разработва такава методика за общините, която ще стимулира бизнеса да спази изискванията на наредбата", каза министър Димов. Той обаче предупреди, че срокът до 2020 г. е достатъчно дълъг и няма да се променя. И прогнозира, че след 3 г. всеки, изградил система за преработка на биоразградими отпадъци ще има много клиенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България