Бизнесът иска повече математици

АИКБ се обявиха и за промяна на принципа “парите следват студента”

От образователната система да излизат повече студенти, завършили технически и природо-математически специалности. Това поискаха от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), които проведоха дискусия за българското образование заедно с просветния министър Красимир Вълчев.

“Асоциацията е готова ак­тивно да подпомогне министерството при усъвършенстване на модела, по който бизнесът дава своите предложения при определяне на план-приема във висшите училища”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Според Асоциацията има необходимост и от въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето образование, което се заплаща от данъкоплатците. Той трябва да способства за насърчаване и задържане в заетост в страната на завършилите. За целта трябва принципът “парите следват студента” да се промени, смятат от АИКБ.

Не университетите да получават бюджетно финансиране, а студентите да получават на кредит средствата, необходими за тяхното обучение, които средства да внасят (по подобие на студентските такси сега) в избрания/приелия ги университет. Този кредит няма да се връща, ако завършилият висшето си образование специалист се реализира в страната за определен период. Студентите от дефицитни специалности следва да получават допълнителен кредит като несимволични стипендии, например 500 лева месечно.

По време на дискуцията беше представено и споразумението, което МОН и АИКБ ще подпишат като допълнение към направените предложения за промени в законодателството. Чрез него ще се даде по-голяма възможност бизнесът да се ангажира с броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите на регионално ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование