Бизнесът иска подкрепа за повече инвестиции

Нови сериозни инвеститори не бързат да влагат средства в България, твърдят представителите на работодателите у нас.

Ръст от 4% на икономиката не е достатъчен, предупреждават от АОБР

Реформите се бавят

Въпреки благоприятната икономическа обстановка, през 2018 г. българската икономика няма да може да надхвърли бариерата от 4% икономически ръст, който в никакъв случай не е достатъчен и догонващ за развиваща се икономика. За това предупреждават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ, в писмо до президента Румен Радев.

В него бизнесът настоява под патронажа на президента да се проведе дискусия за нужните реформи у нас, които се бавят.

За да има догонващо развитие, България трябва да постига темпове на икономически растеж, значително по-високи от тези в другите държави членки, предвид факта, че не разполага със значителни природни богатства, пишат още работодателите.

И дават за пример, че към полугодието България е едва на 12 място в ЕС по ръст на БВП, нареждайки се след почти всички нови страни членки от Централна и Източна Европа. Ръстът на инвестициите в дялов капитал е отрицателно число, а разходите за придобиване на ДМА бележат спад. “В същото време българските инвестиции в чужбина растат. Нови сериозни инвеститори не бързат да влагат средства в България. Това се дължи на задържащите фактори на вътрешната среда, произтичащи от твърде бавното и пасивно провеждане на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, образованието, администрацията и електронното управление, пенсионната система, трудово-медицинската експертиза и здравеопазването, съдебната система и сигурността, енергетиката”, твърдят от АОБР.

В друго писмо бизнесът настоява за промени в Кодекса на труда, като времето на родителския отпуск, за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, през който не е полаган труд, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовия договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес