Бизнесът иска помощи за „кафявия“ ток

Брюксел трябва да одобри новата държавна помощ за електроинтензивните индустрии

Работодателските организации искат частична компенсация на разходите за ток от когенерациите – така наречената кафява компонента от таксата “задължение към обществото”, която е част от цената на електроенергията. Това съобщи за “Труд” Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. Идеята е тя да важи за електроинтензивните индустрии по подобие на схемата за компенсиране на електроенергията от ВЕИ.

През август 2016 г. ЕК се съгласи над 200 български компании с интензивно потребление на електроенергия да получат близо 500 млн. лв. държавна помощ до 2020 г. за облекчаване на разходите им за зелена енергия.

В момента всички потребители плащат по 37 лева на мегаватчас таксата “задължение към обществото”, заради скъпия ток от ВЕИ, когенерациите и дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ “ЕЙ И Ес Гълъбово” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, посочи Велев. По думите му тази такса прави неконкурентни българските електроинтензивни предприятия.

От следващата седмица работна група в Министерство на енергетиката, заедно с представители на Министерството на финансите и Министерството на икономиката и с работодателските организации ще разработят проект на актуализация на Наредбата за намаляване тежестта за българския бизнес, свързана с енергията от ВЕИ.

След изготвяне, текстовете ще бъдат предоставени на Европейската комисия за нотификация и одобрение. Според работодателите критериите за получаването на помощта ще са същите като за разходите за зеления ток. По най-груби оценка на бизнеса става въпрос за облекчаване на годишните им разходи за електроенергия с между 20 и 30 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес