Бизнесът: Нагнетява се напрежение в индустрията заради минималните прагове

Васил Велев, председател на АИКБ

Нагнетяването на напрежение в индустриалните отношения може да принуди много браншови организации и предприятия да преосмислят своите позиции в социалния диалог. Това се казва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до социалния министър Бисер Петков по повод намеренията му за административно налагане на минимални осигурителни доходи за 2018 г.

Бизнесът посочва, че МОД, определяни по длъжности и икономически дейности, са регулация, която не се прилага в нито една държава членка на ЕС. „Реалното административно увеличение на МОД за 2017 г. възлиза на 2.5%, въпреки че не бе приложено административно увеличаване. В същото време за първото полугодие на 2017 г. ръстът на средния осигурителен доход е над 6%, а приходите от осигурителни вноски нарастват с над 10%“, пишат работодателите.

Те настояват „диалогът да не се води през медиите“, да не се неглижират аргументите им, а да се предприемат мерки за промени в трудовото и осигурително законодателство за повишаване на мотивацията на работодателите и осигурените лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България