Бизнесът подкрепя промените в закона за местните данъци и такси

"Като национално представителни работодателски организации, ние приветстваме и подкрепяме дълго отлаганите промени в Закона за местните данъци и такси. Съгласни сме с предлаганата реформа като цяло, но държим на някои конкретни предложения, с които текстовете на закона да станат по-прецизни". Това обявиха Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в свое писмо до медиите.

В писмото пише още, че "Количеството битови отпадъци трябва да бъде единствена основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци. Настояваме още § 14 от ПЗР (преходните и заключителните разпоредби) да отпадне. Тъй като на практика с това предложение същинската реформа се отлага с още 3 години за 2020 г. Настояваме промените да влязат в сила от началото на 2018 г.

АОБР смята, че в чл. 67, ал. 8, т. 3 на закона броят на ползвателите на имотите следва да бъде единствена възможност (основа) за определяне на частта от ТБО за дейностите и услугите по поддържане чистотата на местата за обществено ползване. Преобладаващата част от дейностите по почистване на сняг, миене на улици, поддържане на паркове и градини, както и косенето на трева в междублоковите пространства нямат пряка връзка с количеството събрани, транспортирани и третирани битови отпадъци, а потребителите на тези услуги са живущите, ползвателите на имотите намиращи се в тези райони.

Също така настояваме да отпадне задължението за плащане на ТБО за имоти, в които се извършва дейност,  при която не се генерират битови отпадъци. Кои са тези имоти предлагаме по подробно да се дефинира в ПЗР на закона, като нашето виждане е, че: „имоти, в които се извършва дейност, при която не се генерират битови отпадъци“ са имоти в които са разположени съоръжения на инфраструктурата (трафопостове, възлови станции, абонатни станции, подстанции, тръбопроводи, антени и др.), както и имоти, в които се развиват други видове дейности, които не генерират битови отпадъци.

Убедени сме, че справедливото прилагане на принципа „замърсителят плаща“ ще осигури справедливост, прозрачност, недопускане на дискриминация, ще помогне за ограничаване на корупционните практики и съблюдаване на правните изисквания на ЕС".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес