Бизнесът сви инвестициите с 15%

Всяка трета фирма не планира разходи за придобиване на дълготрайни активи през 2017 г.

Българските фирми очакват с 15,2% по-ниски инвестиции през тази година спрямо миналата. Това показват данните от анкета на НСИ

Според основните производствени групи най-голям относителен дял в инвестициите през 2016 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление - 37,7%, следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори - 24,2%.

С 8% намаляват вложенията в промишлеността

По-малко вложения ще направят компаниите и през 2017 г., като намалението на инвестициите в промишлеността ще е с 8,4%, спрямо 2016 г. Всяко трето  предприятие не планира разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

Най-много средства се очаква да бъдат вложени за увеличаване на производствения капацитет - 35,2% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място с 26,2% дял са за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23,6%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 15%.

Търсенето на продукцията се оценява като най-стимулиращия фактор, който влияе на мениджърите за увеличаване на инвестициите. Друг стимул са очакваните финансови резултати или печалби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции