Бизнесът търси 90 хиляди висшисти

Снимка: Архив

От 400 хиляди фирми, 20% ще търсях служители през 2020 г. Данните сподели социалният министър Деница Сачева. „На работодателите са нужни 90 хиляди висшисти, предимно в ИТ сектора и инженерните специалности, а на държавата - медицински сестри и учители. 64 хиляди души ще търси бизнесът през тази година, но с по-ниска степен на квалификация.

По думите й 170 хиляди души в България нито учат, нито работят. Приоритет на правителството е да открие и види кои са тези хора и защо са в тази графа, дали наистина не работят или са заети в сивия сектор. За тях може да проработи система за валидиране на умения, която да им даде възможност да се реализират на пазара на труда.

Другите фокус групи са младите пенсионери и хората с уврежданията, каза още Сачева.

Според нея до април ще бъдат внесени промените в Кодекса на труда, в момента работна група към министерството е взела под внимание всички предложения на работодателите и синдикатите. Една от точките е да се легализира извънредният труд, допълни министърът.

България е готова да предостави стимули на висикоквалифицирани специалисти от чужбина, които български компании търсят. Заедно с бизнеса ще бъде изготвен списък с определен брой работни места за конкретни професии, каквито липсват на българския пазар. За тях държавата ще осигури бързо издаване на "синя карта" и ще предоставя детегледачка или курс по български език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България