Бизнес климатът се подобрява

Оптимистични очаквания в търговията

Строителството през 2017 г. с най-голям ръст от финансовата криза

Условията за бизнес в България се подобряват, показват данните на Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се повишава с 0,7 пункта през април спрямо предходния месец.

Ръстът се дължи на по-оптимистичните очаквания на стопанските ръководители в строителството и търговията на дребно, а без промяна остават тези в промишлеността и услугите.

След като през март бизнес климатът в строителството отчете увеличение с 8 пункта, през април повишението се забавя до 1,9 пункта. Мениджърите регистрират подобрение на осигуреността на производството с поръчки.

Данните се подкрепят и от мнението на експерти, участвали в дискусия, организирана от Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Според тях строителството през 2017 г. ще отбележи най-голям ръст за годините след финансовата криза, но все пак ще е далеч от нивата на бума от 2007-2008 г. През първото тримесечие на 2017 година се отчита увеличение на стартиралото строителство у нас с 18,92% спрямо същия период на 2016-а, показват още данните на регистъра. Общият обем възлиза на 959 832 кв. м разгъната застроена площ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика