Бизнес убил Петър Христов (обзор)

Жертвата - по-известен като Шефа на Велико Търново, бил собственик на над 80 фирми

„Мамо, обичам те”, били последните му думи

Петър Христов (49 г.), известен с прозвището Шефа на Велико Търново и собственик на огромен холдинг, обединяващ над 80 компании с различна дейност, бе застрелян посред бял ден в София.

Кървавото престъпление бе извършено около 10 ч. пред офиса на „Пи Ем Джи холдинг”, който гледа към булевард „България”. Както всеки ден Христов пристигнал с джип „Ауди”, каран от служебен шофьор. Нямал друга охрана. Качил се по стълбите към първия етаж. В мига, в който стъпил на площадката пред входа на офиса, от отсрещния строеж проехтели изстрели.

Бизнесменът паднал, надупчен с 4 куршума в главата и гърдите. Шофьорът му притичал и сам успял да го качи в джипа. Откарал го във Военно-медицинска академия. Лекарски екип започнал да се бори за живота му, но в 10,49 ч бизнесменът издъхнал в шоковата зала.

Стрелецът имал само няколко секунди, в които Христов е стоял пред дулото. После убиецът най-спокойно излязъл от телената врата откъм другия край на строежа. Възможно е там да го е чакал автомобил, но не е изключено да е хлътнал в подлеза, водещ към „България мол”, както и на близката спирка да е хванал автобус 204.

03-01Водещата версия за убийството е свързана с бизнеса на Христов в различни области – строителство, търговия с имоти, хранителна индустрия, селско стопанство. Повечето му дейности са във Великотърновска област, където строи пътища и жилищни комплекси, там и е млечното му предприятие „Лактима”.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски уточни, че ще се проверяват и други хипотези, включително за отмъщение заради разкрито престъпление, или с личен мотив. Не е изключено разстрелът да е бил с цел дестабилизация на страната след поемането на председателството на ЕС.

На последните парламентарни избори Петър Христов е бил регистриран като застъпник на ГЕРБ в РИК във Велико Търново. Преди 10 години фирмата му „Пи Ейч финанси” ЕООД дарява 30 000 лв. на новосъздадената тогава партия за участието й в изборите за Европейски парламент.

Към 18 ч. от президентството съобщиха, че Румен Радев е имал работна среща с вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР. Двамата са го информирали за хода на разследванията от последните дни.

Минути преди да бъде разстрелян, Петър Христов говорил по телефона със 72-годишната си майка Момка Манолова. "Мамо, обичам те!", били последните думи на бизнесмена, който бил изключително спокоен. След 4 дни – на 12 януари, предстояло важно семейно тържество – 1 годинка навършвал внука на Христов.

Във фейсбук страницата си, Христов последно е публикувал честитка за Ивановден в неделя. Малко преди това е написал: „Доброто винаги побеждава злото! Доброто трябва да се пази с добро!".

 

Търновци за разстреляния:

Той управляваше Великотърновска област

Пое лечението на Мануела Горсова

Великотърновската общественост в понеделник бе шокирана от убийството на Петър Христов, който през последните години се славеше като най-влиятелния бизнесмен във Великотърновска област. Името му всяваше респект и с него се съобразяваха всички.”Това е човекът, който управлява Велкотърновска област”, казаха местни хора.

Обществена тайна е, че Христов е бивш представител на СИК в Северна България и бе шеф на охранителна фирма “Дито”. През 2000 г. бе разследван като поръчител на убийството на собственика на мандрата в Елена Слави Славев, но подозренията не бяха доказани.

Христов е завършил ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново, има магистратура по финанси в Стопанската академия в Свищов и завършено “Право” във ВТУ. След като напуска армията, Христов става продавач на сергия на пазара във Велико Търново. Бил е и охранител в дискотека в София. Кара курс на Българската фондова борса и основава първата си фирма. Постепенно учредява верига от фирми и създава холдинга “Пропъртис Мениджмънт Груп”, която достига до 80 компании. През 1996 г. приватизира млекопреработвателното предприятие “Лактима” във Велико Търново.

Приживе Христов твърдеше, че бизнесът му е развит с лични пари на акционери и привлечени средства на банките. Заедно с бизнесмени от Израел са собствениците на жилищния мегапроект “Велико Търново Хилс” за над 15 млн. евро в старата столица. Преди 2 г. на Петър Христов бе възложено изграждането на регионалното депо за битови отпадъци до село Шереметя на стойност 33,2 млн. лв. Канел се да участва и в проекти за изграждането на автомагистралите Русе-Велико Търново и “Хемус”.

Милионерът пое и лечението на ученичката Мануела Горсова, която бе прикована на легло след катастрофа, предизвикана от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Той бе член на Настоятелството на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Сред основателите е и на дарителското сдружение “Св. Иван Рилски” във великотърновското село Балван.

 

С важни сведения и свидетели

Помогнал за разкриването на „Наглите” и „Килърите”

Отмъщение заради разбитите банди „Килърите” и „Наглите”, е една от версиите, по които работят криминалисти за разстрела на Петър Христов. Бизнесменът имал решаваща роля за арестите на двете престъпни групи. През 2009 г. Христов осигурил на ГДБОП важен свидетел, който помогнал за арестите на бандата за отвличания „Наглите”. При четенето на присъдите на групата в съдебна зала изрично бе посочено, че сред подсъдимите не е мозъкът на престъпната структура. Според полицейски източтици с помощта му се разплита и възелът около серия убийства, извършени от бандата за мокри поръчки „Килърите”. Част от членовете й се подвизавали във Велико Търново и вероятно до Христов е стигнала информация за престъпната им дейност.

Името на Христов нашумя покрай аферата с бившия шеф на антимафиотите в Търново Орлин Тодоров. Началникът на БОП бе арестуван през 2013 г. и бе съден за изнасяне на служебни тайни. По време на делото стана ясно, че Тодоров е бил засечен чрез СРС-та как докладва на Петър Христов за спецакции. Наричал го „шефе” и му давал подробна информация за разследванията срещу "Килърите" и други случаи. През 2015 г. Тодоров получи 3-годишна условна присъда. Заради Тодоров бяха образувани и дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Едното бе, че отказал да се приложи СРС спрямо ексшефа на ГДБОП-Велико Търново. Другото бе, че разпоредил да се изплатят 50 000 лв. обезщетения на Тодоров, въпреки че бил арестуван. И по двете дела Цветанов бе оправдан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право