Биляна Дудова - Терминаторът на тепиха

Вече 3 години българка е абсолютен доминант на континента в борбата. Само преди дни Биляна Дудова ликува с третата си европейска титла и го постигна в трета различна категория. Досега тя имаше злато на 55 кг, 57, а сега вече стъпи на върха и при 59-килограмовите. Направи го повече от убедително, като не даде и точка на съперничките си в четирите си срещи.

Винаги се боря до последната секунда, давам душа и сърце на тепиха, за да стигна до победата – казва Биляна Дудова.

Едва на 21 години тя вече има 4 медала от големи първенства при жените. А миналата година стана втора в света, взе и злато на европейското до 23 години.

Преди да се захване с борба Биляна, както и всяко дете, опитва и други спортове. Започва с плуване, после с карате и за месец овладява основните техники на бойното изкуство. Дори веднъж отива на състезание, но и този спорт не я грабва. А пък и за тренировки трябва да се плаща, но родителите й нямат особени възможности.

Много от близките й обаче имат приятелски отношения с доста треньори в борбата. Така един ден нейният чичо по бащина линия Евгени, я завежда в залата на “Левски”. И там попада на първия си наставник Емил Будинов, който тренира класиците. Така бъдещата шампионка започва да се подготвя с момчетата. Изкарва 5-6 занимания с тях, а първият й партньор на тепиха е Кирил Милов, вече втори в света при мъжете.

Дебютът й на състезание обаче не е особено впечатляващ – от три момичета, става трета в Самоков. После идва републиканско за жени, където отново губи и остава далеч от призовата тройка.

“Но след тази загуба се появи този глад за победи, онова чувство да съм най-добрата - признава Биляна. - Много ми хареса този спорт. Излизаш на тепиха, както се казва “с рога напред”, атакуваш, мачкаш, бориш се със сетни сили, даваш всичко от себе си. Защото не е важно само да излезеш, а да излезеш и да победиш!”

Междувременно Терминаторът на тепиха сменя треньора си и започва в “синия” клуб с Бюлент Бехчет, който подготвя момчетата в свободния стил. Не след дълго наставникът заминава за Норвегия, а по-късно поема и националния женски отбор на страната. Така Дудова започва с Асен Куманов, който я извежда до първата републиканска титла. Не след дълго двамата също отиват в скандинавската страна. Момичето се състезава за местен клуб и живее в приемно семейство. Тренира упорито и дори става шампионка на северния регион.

“Харесваше ми там, имах успехи, постоянно идваха да ме снимат от различни телевизии как живея с това семейство, битовите условия – разказва момичето от Нови Искър. - В един момент се усъмних, че е прекалено голям този интерес към мен. Оказа се, че те са взимали много сериозни пари за това, че съм при тях. А на мен не ми даваха нищо... Разочаровах се. Мислех, че това го има само в България...”.

Така Биляна се връща в родината, където започва да работи с двукратния световен и 4-кратен европейски шампион Серафим Бързаков, който вече е станал селекционер на женския ни национален тим.

“Всъщност от всичките треньори и шампиони, с които ме е срещнала съдбата, съм взела по нещо”, признава Дудова.

А по идея на европейския шампион Георги Калчев започва да си описва всяка тренировка в тетрадка. Там си пише всичко и вече има три.

Като повечето спортисти, и Биляна си има свои ритуали. Преди да влезе в схватка тя докосва тепиха за късмет. А всяка победа посвещава на починалата си майка. На световното в Будапеща пък се бори с талисман – оловно куршумче, което поставя в борцовката си и е сигурна, че й носи късмет.

Освен голям талант, Биляна притежава и голямо сърце. Винаги е готова да направи подарък дори на съвсем непознат. Така веднъж купува и подарява борцовки на момиче в залата, с уговорка един ден и тя да стане шампионка. “Виждах, че няма средства, не може да си го позволи, защо да не я зарадвам – казва националката. - Навремето и аз не съм имала пари и съм тренирала с гуменки...”

В живота пък е мъжко момиче. Научила се е да преодолява трудностите въпреки всичко.

Сред най-добрите приятелки на Биляна е бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова. Кариерите и на двете започват по едно и също време. Често тренират заедно, помагат си и в живота. След европейския триумф, голямата цел на шампионката е да покори световния връх през септември, а догодина да стъпи и на Олимп.

 

Говори норвежки

Биляна знае норвежки език, и то добре. Научава го писмено и говоримо, докато живее и тренира в скандинавската държава. Там дори 2 години ходи на училище. Хобито й са танците. Преди да се захване със спорт ходи на курсове по народни танци, модерни, стига и до спортни. Любовта й към ритъма остава и до днес – няма купон, в който тя да не е на дансинга. Преди да излезе на тепиха също се надъхва с музика. Слуша всякаква, с изключение на... опера.

 

За нея

Упорита и борбена

Много е упорита и борбена. Малко състезатели по света успяват да постигнат, това което тя направи. Стана европейска шампионка в три различни категории, три години подред. А на последното първенство бе толкова убедителна, че не даде точка на съперничките си. Биляна само може да бъде пример за подражание на по-младите момичета с нейната амбиция и хъс да постига целите си. Пожелавам й с тази замах да спечели и световната титла, а догодина да стъпи и на олимпийския връх.

Христо Маринов, президент на БФ Борба

 

Работлива и самоуверена

Тя е самоуверена, но и много работлива. На това първенство демонстрира голяма стабилност на тепиха и титлата съвсем закономерно дойде. След световното имаше колебания в изявите й, но за щастие успя да “слезе на земята”. Всеки човек има възходи и спадове, важното е да осъзнаеш и да тръгнеш в правилна посока. И при нея това се получи. Отново влезе в ритъм, започна да прави, това което се прави в националния отбор и нещата си дойдоха на мястото си. Сега на финала срещу рускинята излезе много уверена и с голямо желание за победа. А когато ги има тези две неща, няма как да не постигнеш целите си.

Петър Касабов, старши треньор на националния отбор

 

Много е амбициозна

На тепиха е суперабмициозна. Постави ли си цел, я гони докрай. След световното, на което остана втора, претърпя разочарование, но успя да се събере. Всъщност загубите допълнително я мотивират. Търси грешките в себе си, коригира и нещата се получават. И на това първенство нито за миг не я видях разколебана. За щастие след успехите през миналата година отношението й към най-близките изобщо не се промени. Остана си все така земна. А ако трябва да говорим за слабости – малко е разсеяна, но излезе ли на тепиха, концентрирана е докрай.

Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети