Бинали Йълдъръм: Турция не иска делата срещу германци да влияят на отношенията с Германия

Бинали Йълдъръм

Турция не иска съдебните дела срещу германски граждани да влияят на отношенията с Германия, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм след среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи телевизия "А Хабер", цитирана от ТАСС.

Отношенията между Берлин и Анкара се намират в сложни условия, включително заради задържането на германски граждани в Турция, каза от своя страна Ангела Меркел.

"Ние знаем, че нашите двустранни отношения се оказаха в сложни условия и тези условия отчасти остават такива", посочи Меркел и спомена за случаите на правозащитника Петер Щойтнер и преводачката Мешале Толу, които бяха освободени от затвор в Турция в края на миналата година в очакване на съдебен процес.

"Става дума за Дениз Юджел, който повече от година е държан в затвора, без да са му повдигнати обвинения", заяви германският канцлер. "Днес аз още веднъж посочих, че именно това дело има особена спешност за нас. Говорихме и за нормите на правовата държава. Ние подчертахме, че осъждаме опита за преврат, но, разбира се, трябва да се спазват принципите на пропорционална реакция", каза Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

Турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че кореспондентът на в. "Велт" Дениз Юджел е без повдигнато официално обвинение, заради претоварване на съдилищата след опита за преврат през 2016 г., допълва Асошиейтед прес.

"Дениз Юджел и другите бяха арестувани по известни на всички обвинения. Ние преживяхме опит за държавен преврат, в тази връзка нашите съдилища разглеждат хиляди съдебни дела. Поради тази причина делото на Юджел се разглежда не толкова бързо, както би ни се искало. Ние не желаем това да разваля нашите отношения с Германия", каза Йълдъръм и призова всички да уважават правосъдието в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа