Бинали Йълдъръм: Турция разполага с алтернативи на ЕС

Бинали Йълдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европейския съюз да не забравя, че Турция разполага с алтернативи на блока, отношенията с който станаха все по-обтегнати.

 „Турция винаги има алтернативи. Европа не трябва да забравя – прекалената срамежливост може да развали любовта“, каза той по време на партийна конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), без обаче да посочва кои точно са алтернативите на Анкара.

Процесът по членство на Турция в ЕС започва още през 60-те години, въпреки че официалните преговори започват в 2005 г. Досега в рамките на преговорния процес са отворени едва 16 от 35 глави.

През март двете страни постигнаха споразумение за ограничаване на миграционния поток към Европа с помощта на Турция. Държавата обеща да приема връщаните от Гърция мигранти, като в замяна на това трябваше да получи ускоряване на преговорния процес, визова либерализация и 6 млрд. евро. Отпадането на визите за турски граждани обаче не можа да се осъществи, тъй като Анкара отказа да промени свой ключов закон за тероризма – основно искане на Брюксел, информира АФП, цитирана от БНТ.

Отношенията между тях се влошиха допълнително това лято след неуспешния опит за преврат в Турция, след който властта предприе масова чистка на държавната администрация, армията, полицията, учебната система и други.

ЕС разкритикува Анкара за начина, по който се справя с организаторите на преврата. В отговор турската власт атакува Брюксел за това, че не е оказал повече подкрепа след преврата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа