Биологичният часовник донесе Нобел на 3-ма US учени

Успели да изолират ген, който контролира физиологичния ритъм

Трима американски учени бяха удостоени с тазгодишната Нобелова награда за медицина. Това са Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг, открили молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм, по-известен като биологичен часовник, предаде Ройтерс. Той помага на организмите да настроят физиологията си за промените на околната среда при смяна на деня и нощта.

Биологичният часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка като поведението, съня, нивата на хормони, телесната температура и метаболизма. Когато има несъответствие между околната среда и биологичния часовник, здравето се повлиява и в краткосрочен план затруднява паметта, но в дългосрочен може да доведе до повишен риск от болести като диабет, рак и сърдечни заболявания.

Тримата учени, вече нобелисти, успели да обяснят как растенията, животните и хората адаптират своя биологичен ритъм, така че да се синхронизира с промените на Земята.

Използвайки плодови мушици Хол (72 г.), Росбаш (73 г.) и Йънг (68 г.) изолирали ген, който контролира нормалния биологичен ритъм. Те установили, че този ген изгражда протеин, който се произвежда в клетките през нощта и намалява през деня. А след това идентифицирали и друг компонент на протеина, поясняващ механизма, който ръководи биологичния часовник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят