Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

За първи път екип от български учени проведе проучване за съдържанието на ксантохумол на произвеждани в страната бири.

Ксантохумолът е актива съставка на хмела, където присъства в изключително високи концентрации в зависимост от сорта. Известно е, че в храносмилателния тракт се метаболизира от някои бактерии до силни фитоестерогени с положителни за хората здравословни ефекти.

През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и др. показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики. Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на карциногенезата.

„Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна,

антибактериална и антиоксидантна активност. Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки“, коментира ръководителят на изследването д-р Сергей Иванов при представянето му на Х конференция на Българското дружество по хранене и диететика.

В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа. Направените научни изследвания и анализи у нас и в други страни очертават интересни перспективи за бъдещото развитие на пивото като натурална напитка. Налице е възможност чрез селекция и подбор на правилни сортове хмел, оптимизирани технологии за неговата преработка и влагане в пивото да се повиши съдържанието на ксантохумол и производните му в крайния продукт. Това би довело до здравни ползи за консуматорите на пенливата напитка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл