Бира с дигитален подпис разработват БГ учени

Целта е да се покаже идентичността на пивото на всяка търговска марка на родния пазар посредством ядрено-магнитен резонанс

Следят за качеството и безопасността на хмелната напитка

Опитите на родните учени да изследват състава и структурата на бирата чрез ядрено-магнитен резонанс са сред първите в световен мащаб.

Българи разработват дигитален подпис на всички видове бири у нас. Той ще показва идентичността на хмелните напитки, предлагани от всички търговски марки на родния пазар.

Иновативният проект се разработва от учени от Центъра по биология на храните, СУ “Св. Климент Охридски”, Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Новият инструментален подход за изследване на състава и структурата на пивото ще се осъществява посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Това е един от първите опити да се изучава бира чрез ЯМР в световен мащаб.

Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш у нас. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Научният колектив, състоящ се от гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева, се стреми да получи достоверни и повторими спектри на изследване на проби пиво. По думите на д-р Иванов използването на ЯМР е наложило да се разработи нова методология на работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на голяма база данни.

“На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида”, категоричен е той.

Статистическата обработка на получените данни показва, че няма разлика между произведените от един и същ производител хмелни напитки в последователни периоди от време. В същото време се наблюдава и значително разнообразие между видовете бира, предлагани от отделните търговски марки.

Посредством дигиталните подписи на съответните марки, пивопроизводителите ще имат възможността да следят по-добре и за качеството и безопасността на напитките, и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Резултатите от опитите на родните учени показват, че има възможност чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Иновативният проект на българския изследователски екип е предпоставка след време скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат в пъти по-евтино и то само за няколко часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука