Бисер Лазов, основният свидетел по делото КТБ: Видях Цветан Василев като уплашен и жалък човек

Бисер Лазов – основният свидетел по делото „КТБ”, който 19 години е бил главен счетоводител на фирмите на банкера беглец. Снимки: Булфото

Фирми дължали 3,4 млрд. лв. на банката

Банкерът беглец и главният му счетоводител се срещнали във Виена 3 дни след краха

Цветан Василев се крие в Белград и делото срещу него се води задочно.

„Видях Цветан Василев като уплашен, жалък човек, седнал превит, стиснал два телефона в ръцете си, който изглеждаше толкова пресиран, че не познах онзи властелин”. Това разказа пред спецсъда основният свидетел по делото „КТБ” Бисер Лазов за последната си среща с банкера беглец.

В понеделник, на 23 юни 2014 г. – три дни след поставяното на КТБ под особен надзор, главният счетоводител Лазов пътувал от София до Виена, за да докладва на Василев какво е състоянието на активите и пасивите. По неговата справка към 20 юни фирми дължали към 3,4 млрд. лв. на КТБ, а в касата имало липса от 206 млн.лв.

Василев имал и своя справка, според която активите под негов контрол, финансирани със средства от банката, възлизат на 1,1 млрд. лв. Тъй като се получавала голяма разлика, той казал, че ще възложи на експерти, които се занимават с оценки, да надуят активите, така че да изглежда, че има равенство със задълженията. Колкото до липсите от 206 млн. лв., Василев признавал, че е вземал пари от касата на КТБ, но нямало как да помни конкретни суми и имена на всички фирми.

После Василев обяснил, че нищо не е подписвал лично и че отговорността е на директорите от КТБ, които наричал „тъпаци”, „цървули” и с мръсни думи.

„С един замах отхвърли всичко, което твърдеше, че е негова бизнес философия. В онзи момент умрях. Почувствах се предаден, след като 19 години съм работил с този човек”, каза Лазов. Оставил документите, върнал се в София. На следващия ден имали последен разговор по телефона и оттогава двамата не са се чували.

Заседанията по делото продължават след съдебната ваканция през септември, когато Лазов ще отговаря на въпроси на прокуратурата и защитата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право