Цветан Василев не покри липса от 206 млн. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото „КТБ”. Снимка: Булфото

Банкерът избягал във Виена 10 дни преди краха

Цветан Василев не осигури пари, за да се покрият констатираните липси от 206 млн. лв. в касата на КТБ. Това разказа пред спецсъда бившия главен счетоводител Бисер Лазов. В показанията си основният свидетел по делото срещу банкера беглец и още 17 души се спря на събития от последните дни около 20 юни 2014 г., когато банката бе затворена и поставена под особен надзор.

Василев избягал във Виена още на 10 юни, но държал връзка с доверените си хора по малки мобилни телефони, които се раздавали от охраната на КТБ. Лазов получил такъв плюс още един апарат с тестова СИМ-карта, чийто номер не съществувал и разговорите не можели да се подслушват. С този телефон Лазов се свързвал с журналиста Огнян Стефанов и с адвоката Лазар Карадалиев, или с други хора, с които му казвал да говори Василев.

Към 17 юни 2014 година липсата в главната каса на КТБ била 206 млн. лв. и до 20 юни основната тема била как да се покрие „дупката”. По предложение на зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева недостигът на средства трябвало да бъде компенсиран с взимане на средства от Василев и такъв документ бил издаден със задна дата от 19 юни.

Изслушването на Лазов продължава и днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право