Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Трима души остават за лечение в болница след инцидента с влак край село Черниче

Трима души остават в болницата в Благоевград след инцидента с влак край село Черниче. Останалите пострадали, които бяха закарани с екипите на спешна помощ, след като бяха обработени, са освободени. Това съобщи на брифинг областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Той уточни, че хората, настанени в болница са помощник-машиниста, който има комоцио, началник-влака, който е с разкъсна рана и е в ортопедията, пътник, който също разкъсна рана на главата. "Трябва да кажем, че хората са добре, нямат особено тежки наранявания. Искам да изкажа благодарности на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и на Областната дирекция на МВР – Благоевград за изключително успешната и бърза реакция по евакуацията на хората, които след като бяха изведени от композицията благодарение на БДЖ – пътнически превози, беше осигурен автобус, с който те продължиха пътя си", допълни Михайлов.

Железопътното трасе в Кресненското дефиле не е опасно, свличането край село Черниче не е могло да бъде предвидено. Това каза на брифинга Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността – НКЖИ.

„Щетите по жп линията ще се видят след като се разчисти трасето, но на пръв поглед няма кой знае колко големи щети. По локомотива има големи щети, пострадал е единият от вагоните“, коментира Минчев.

„Трасето в Кресненското дефиле не е опасно. Там, където имаме съмнения и сме регистрирали опасни места, постоянно минават експлоатационните ни работници - ежедневно, оглеждат състоянието на железния път и скалите, но срещу природата не може да се борим“, каза още той. Минчев добави, че свличането не е могло да бъде предвидено.

"В рамките на 48 часа ще възстановим движението на влаковете в отсечката Петрич - Благоевград", съобщи генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски.

„Снощи до 02.00 часа екипите на НКЖИ работиха по отстраняване на подвижния състав от линията. Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна – двупътна“, обясни инж. Папукчийски и допълни, че самият участък е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

„Ще направим проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка. „След като направим проверката, тогава ще мога да кажа дали има някаква опасност, или не, но не мога да допусна хора да работят ако не съм проверил дали е сигурно и безопасно за тяхната безопасност“, съобщи той.

Инж. Папукчийски уточни, че не може да се ангажира с отговор на това кога ще бъде пуснато трасето. „На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка“, допълни инж. Папукчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България