Бисер Петков: Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки

От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лв, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това каза пред БНТ Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, който допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки.

За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семействи, в коеото и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.

"БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система", заяви министърът на труда и социалната политика.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилзиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира. че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. Това беше един от аргументите да подкрепя предложенията народен представител за влизане по-късно в сила.", каза още министър Петков.

"След като бъде приет закона ИА "Главна инспекцията по труда" ще направи всичко възможно да защити интересите на работници и служители така, както го прави и сега. Решението дали ще има отлагателен срок е в ръцете на народните депутати", поясни Петков.

По думите му се получава проблем, че за някои фирми, ако се даде отлагателн срок за влизане в сила и остане 12-месечен срок, част от работниците не биха могли да получават заплатите си.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1 януари пенсиите продължават да нарастват поради това, че продължителността на осигурителен стаж във формулата се увеличава.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България