Бисер Петков: Пресилва се твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен, основните неща в него за запазени

Снимка: Архив

„Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна”, заяви социалният министър Бисер Петков пред БТВ в отговор на майките на деца с увреждания, които днес излизат на национален протест.

Причината за тяхното недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ – именно това е основното искане на майките, които в началото на лятото организираха палаткови лагери из цялата страна. „Считам, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания са запазени”, категоричен е Петков.

Той поясни, че по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

„Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество”, добави социалният министър.

По думите му през последните няколко месеца е работено по три нови законопроекта за хората с увреждания, което досега не било правено в тези политики.

Вчера обаче Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

„Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект”, заяви Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България