Бисер Петков: Работи се по ново законодателство за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика ще предложи утре спешно законодателно решение на проблема с интеграционните добавки за хората с увреждания. Това се налага, след като Върховният административен съд реши, че месечната добавка не трябва да бъде обвързана с минималния гарантиран доход, а да се определя от индивидуалните потребности.

С предложението трябва да бъде отстранено противоречието между самия закон и правилника за неговото прилагане, посочи социалният министър Бисер Петков.

„Това, което преди е решено на подзаконово ниво, може би за да се даде по-голяма гъвкавост, сега народните представители да го гласуват в закона. Това е временното решение. Имаме идеи за интеграционни добавки, но все още не са узрели и обсъдени с всички, за да можем сега да ги предложим, пък и не са обезпечени с финансови средства“, каза той пред БНР.

Министър Петков уточни, че съдебното решение не засяга хората, на които вече са отпуснати интеграционни добавки. За да не бъдат ощетени кандидатстващите за добавки или тези, чиято социална оценка е изтекла, новата промяна трябва да бъде приета до 25 юли.

Бисер Петков заяви, че продължава диалога с всички представители на хората с увреждания, включително и с майките на деца с увреждания. Работи се и по ново законодателство.

„За мое съжаление протестите, мълчаливите протести, както те ги определят, продължават вероятно и сега навън, като това, което министерството прави, и аз лично като министър, е да водим един интензивен диалог с представители на майките на деца и на лица с увреждания, за да постигнем съгласие“, каза той.

Министърът потвърди, че има няколко варианта за финансовата стойност на мерките за лична помощ, поискани от майките. Най-евтиният вариант ще изисква 100 милиона лева допълнително. Финансовите разчети са предоставени на министър Владислав Горанов и на премиера.

„Много е трудно да се направи точен разчет. Всички, с които коментирах, изразиха мнение, че трябва някакъв пилотиращ етап, за да може да се установи наистина колко хора с увреждания ще ползват тази лична помощ, какъв ще бъде разходът, но това е ясно, че този разход, обвързан с минималната работна заплата, при заложените темпове на нарастване на минималната работна заплата, ще расте чувствително“, каза Бисер Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България