Бисер Петков - шеф на НОИ с два мандата влиза в социалното министерство

Бисер Петков Снимка: Цветан Томчев

Управителят на НОИ Бисер Петков е новият министър на труда и социалната политика, стана ясно пот публикувания днес списък със състава на новия кабинет.

На икономиста с богат опит в социалната сфера се пада да изиграе значима роля в реализирането на обещанията за ръст на пенсиите и доходите.

В разгара на миналото лято Петков бе преизбран единодушно от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), преди депутатите да излязат във ваканция. За него гласуваха 151 народни представители, нямаше “против” и “въздържали се”. Напрежение между партиите видимо липсваше, мина дори и без обичайната драма при изслушването му в парламента.

Бисер Петков е роден през 1963 г. в Монтана.

През 1987 г. завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование - степен “магистър”. Участвал е в редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.

През м. март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до м. май 2009 г.

Има над 30 научни публикации, в т.ч. учебници, монографии и др. Владее английски език. Ползва немски и руски. Семеен, с две деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България