Бисер Петков: 386,27 лева ще стане средният размер на пенсията през 2019 г.

Снимка: Архив

Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева, в резултат на индексирането на пенсиите с 5.7% и по-високата тежест на осигурителния стаж и ще достигне 386,27 лева. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на бюджета на ДОО за следващата година.

„Искам дебело да подчертая, че индивидуалният размер на пенсиите и на другите осигурителни плащания зависи от приноса и осигурителното поведение на всеки“, посочи той. „Максималният размер на пенсията ще позволи над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии сега са ограничени от тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си“, обясни Бисер Петков.

„Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране. По- тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос“, каза още социалният министър.

Вярвам, че депутатите днес приеха реалистичен финансов план на осигурителната система за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани, заяви Бисер Петков.

„Дългите и на моменти разгорещени дебати по бюджета на ДОО доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос“, коментира той.

„Няма как да не е така след като в осигурителната система се осигуряват 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 пенсионери тя осигурява основният им доход“, посочи Бисер Петков.

„Приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват 2/3 от осигурителните плащания. Само преди 3 години те финансираха по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО“, обяви социалният министър.

Според него по-голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на ДОО от държавния бюджет е безспорно достойнство. „Минималната работна заплата е и минимален осигурителен доход. Този подход води до увеличение с 4.7% на средния минимален осигурителен доход“, каза още Бисер Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България