Битката за короната в шаха мина в борба на нерви

Битката за световната корона в шахмата вече премина в борба на нерви, признават самите претенденти за трофея Магнус Карлсен (Норвегия) и Сергей Карякин (Русия). След 11-а партия резултатът е равен 5,5:5,5, а днес в Ню Йорк ще се играе последната 12-а. Скандинавецът, който защитава титлата си, ще е с белите фигури.

„В първата част на мача шахматът беше 80 процента, сега е 80 процента е психология”, заяви Карякин.

Ако двамата не излъчат победител следва тайбрек, който ще бъде трети в историята. През 2006-а в допълнителното време битка водеха Веселин Топалов и Владимир Крамник, спечелена от руския гросмайстор. А през 2012 година индиецът Вишванатан Ананд бие Борис Гелфанд (Израел). В заключителната част на тайбрека следва „армагедон” (б.р. - внезапна смърт), който досега не се е играл в мач за световната титла. След жребий следва избор на фигурите. Белите получават 5 минути контролно време, но успехът е само при победа, а ремито носи загуба. Черните имат 4 минути и могат да спечелят при равенство.

„И двамата са добри на тайбрек, и двамата са били световни шампиони по бърз шахмат - смята анализаторът Сергей Шипов. - Очаква ни красив и атрактивен завършек на срещата.”

Същевременно 20-годишен руски талант в шахмата Юрий Елисеев почина нелепо, след като практикувал любимото занимание за много тийнейджъри - паркур (екстремно преодоляване на препятствия в градски условия). „Опита се да прескочи от прозорец на балкон на 12-ия етаж, но не успя”, заяви неговият приятел Данил Дубов.

Младокът бе световен шампион по шахмат за кадети до 16 г.

Текст под снимка.

Ако защити титлата си, Магнус Карлсен ще вземе 600 000 долара от наградния фонд (1 млн. долара). За подгласника остават $400 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт