Битките за коса в елита на спорта

Губя косите си! Ето я тайната на моята индивидуалност – написа в автобиографичната си книга легендата Андре Агаси . - Имам дълга буйна прическа, за да не се забелязва колко стремглаво оплешивявам.“

Действието се развива в края на 80-те години на миналия век, когато звездата на световния тенис е на 20 г. Тогава неговият брат Филип специално пътува до Ню Йорк, за да му купи лента за главата. Но тя не пасва особено на Агаси, който я носи в дебютния финал от Големия шлем - на „Ролан Гарос“ през 1990-а. „Не се движи много, за да не изхвръкне“, шегува се Филип по онова време. Още няколко години Андре експериментира с прически и цветове на косата, преди първата му съпруга Брук Шийлд да го накара съвсем да се остриже до кожа през 1994-а.

Всъщност всеки пети мъж до 20 г. страда от загуба на коса още в тийнейджърска възраст. А с годините този проблем се засилва.

Покрай Агаси стават известни и битките за коса на други звезди на световния спорт – футболиста Уейн Руни, мениджъра на „Манчестър Сити“ Хосеп Гуардиола, тенисистите Рафаел Надал и Анди Мъри....

Още през 2013-а сър Мъри шеговито подхвърля: Кой ще оплешавее по-рано: аз или Рафа (б.р. има предвид колегата си по нещастие Надал). Оттогава за 6 години Анди печели още един Шлем, Надал – четири. А в надпреварата кой има по-бляскав тил, засега победител няма. Но сякаш и там лидер е испанецът.

През есента на 2016-а Матадора дори се подлага на трансплантация на коса в клиника в Мадрид. Според авторитетното испанско издание „Ел Мундо“ на Рафа е направена операция със скъпоструващия безшевен метод FUE (от зоната на донора със специален инструмент се взимат няколко хиляди корена коса и се присаждат на проблемното място). Процедурата е болезнена, трае до 10 часа и струва над 10 000 долара. А дали е успешна интервенцията става ясно на по-късен етап. Понякога се налага повторна операция и прием на лекарства. Медикаментите обаче за борба с оплешивяването, съдържат забранените от УАДА вещества – финастерид или миноксидил. Според Световната антидопингова агенция препаратите могат да прикрият употреба на допинг. Именно заради лечение на подобен проблем, съдържащ финастерид, например, през 2006-а бе дисквалифициран американският скелетонист Зак Лунд, който пропуска и олимпиадата в Торино. Затова и Рафа не смее да ползва лекарства.

А наскоро в допитване на електронното издание Tennis Talk дали трансплантация на коса на Надал е успех или неуспех, най-много отговори получиха два варианта: „почакайте, скоро ще има гъст перчем, като на рокерите през 80-те“ и „всичко се провали, ще трябва да се бръсне като Агаси“.

Не по-малко любопитна е историята на Хосеп Гуардиола. А официалната версия за неговото оплешивяване е стресът от треньорската работа. На всички снимки като играч той е с гъста черна коса. Но през 2008-а, когато става главен треньор на „Барселона“ вече осезаемо се вижда оредяването на косата. После Пеп започва да оплешивява с невероятно темпо.

Пуска си и брада, класически пример за това. Но самият Гуардиола няма комплекси, че е с гола глава. И често се шегува. През 2010-а той коментира предложението на Жозе Моуриньо да подпише 50-годишен договор с „Барса“ така: „Ако аз за 2 години загубих толкова много коса, то представете си какво ще стане след 50“.

По късно Специалния отново атакува Пеп, намеквайки, че оплешивява, защото се е уморил от работа. „Когато се наслаждаваш на работата си – не губиш коса. А Гуардиола е плешив, значи не получава удовлетворение от футбола“, рече язвително тогава Моуриньо.

В интервю за „Гардиан“ през 2017-а дали продължава да изучава последните 6 мача на съперника, Хосеп отговаря: „Така правех, като бях по-млад, изучавах толкова много играта на противниците, че загубих косата си.“

Неравностойна битка води и най-добрият бомбардировач в историята на „Манчестър Юнайтед“ Уейн Руни. За разлика от Гуардиола, той е доста чувствителен към подмятанията на тази тема. А след като по главата му се появяват видими петна на оплешивяване, съотборниците му шеговито започват да го наричат Боби Чарлтън, който има същият проблем. Това доста изнервя Руни и през 2011-а той се подлага на трансплантация в Лондонска клиника. За да върне косите си футболистът подобно на Надал използва метода FUE. Операцията продължава 8 часа, а интервенцията му струва 15 000 паунда.

„Доволен съм от резултата, а някой ще ми препоръчали хубав шампион“, пошегува се тогава звездата на „Манчестър Юнайтед“ на излизане от клиниката. А новият имидж на Уейн стана

темата на деня във Великобритания. „Как можа Руни да предаде нас, оплешивяващите мъже“, пък написа журналистът Сам Дилейни от авторитетния „Гардиън“.

Но щастието на футболиста не трае дълго. Всъщност нито един метод не дава 100-процентова гаранция, че ще е успешен. Всичко зависи от начина на живот, стреса, храненето, особеностите на организма и генетическата предразположеност.

Две години по-късно Руни отново се подлага на операция, този път тя е 9 часа. Но ефектът също е временен. И въпреки, че Уейн се справя с милиони препятствия, за да стане най-добрият бомбандировач на своя клуб и на страната си, в битката за коса не успява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт