Биткойнът не е пирамида

Влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, българите

Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо в еврозоната. Нормално е те да настояват на това, защото защитават позициите на брюкселския елит, който стои зад тях.

Моето мнение е, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде окончателна загуба на суверенитет и в средносрочен план ще ни сполети съдба, подобна на Гърция. Какво се случи там? Гърците станаха част от еврозоната и в началото изпитаха еуфория, близка до емоционалното състояние, когато вземете потребителски кредит. Една седмица се веселите здраво, вдигате чашите с напитките, но след като изтрезнеете, разбирате, че трябва да връщате кредита. И ако не сте си направили добре сметката, идват едни хора и започват да ви описват имуществото и да ви вземат каквото имате. Това се случи с гърците. И въпреки че те направиха референдум, в който казаха НЕ, няма да плащаме, германският финансов министър им съобщи, че това няма как да стане.

Затова всички банкери и представителите на цялата финансова система истерично ненавиждат биткойна, защото не могат да го произвеждат от въздуха. По същия начин мразят и златото, което е било и е от 5 хил. години насам сигурно разплащателно средство. И ще си позволя да цитирам J. P. Morgan, който преди стотина години казал: само златото е пари, всичко останало е кредит. Ама кредитът не е пари, той е нещо друго… Така че, подозирам, влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, българите, и може да ни сполети същата съдба като на гърците, ако не и по-лоша. Всъщност, много неща могат да се случат, ако приемем еврото, но изход назад няма да има, няма да можем след това да си върнем лева.

Споменах биткойна и искам да разсея някои съмнения. Твърдя, че той не е пирамида, а е първата и за момента най-популярна криптовалута. Това, че цената му се е сринала с 50%, нищо не означава, а и не е първият му срив. В неговата кратка история от 2009 г. насам има 8 или 10 подобни срива, като най-големият е от 87%.

(БГНЕС, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари