Биткойн: дигиталното земеделие

Виртуалният портфейл е нa cъpвъp в „oблaĸ“ или нa ĸoмпютъpa нa пoтpeбитeля

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Bcичĸи тpaнзaĸции могат да бъдат проследени

Чували сте ключовите думи от днешната тема – биткойн, портфейл, копане, гръмнал компютър. Вероятно в тази последователност.

Какво е биктойн?

Това е виртуална валута, в която не можем да се гмурнем, както прави чичо Скрудж. Биткойните се „копаят“ посредством компютри от целия свят, които използват съответния безплатен софтуер, за да осъществят процедурата. Виртуалната валута (наричана още криптовалута) се ражда като реакция към финансовата криза 2007-2008 г. и недоволството срещу слабостта на традиционните банки и алчността на инвестиционните банкери. Точно затова едно от най-търсените качества на криптовалутата е нейната децентрализация – нито една централна власт не може да осъществява парична политика чрез нея. Счита се, че биткойн е „имунизиран“ срещу евентуални посегателства от банки или правителства, тъй като защитата му е добра, което се потвърждава и от едва десетина случая на кражба за последните пет години.

Процес

За всички неуспели в училище математици копаенето на биткойни може да е възможност за възвръщане на самочувствието. Копаенето означава решаване на низ от сложни задачи чрез мощен компютър и безплатна програма, която употребява оперативна памет (RAM). Така стотици хиляди хардуерни волове биват впрегнати в трансфера на валутата и потвърждаване валидността на задачите. Който първи реши задачата, печели. Засега първо инсталирате програмата за биткойн-добив, после си правите виртуален портфейл и така се превръщате в биткойн миньор, който зависи от това колко силен е компютърът му и колко добро е охлаждането му, за да не гръмне от прегряване.

Дигитален портфейл

Той представлява хралупка с изкопаните биткойни. Виртуалният портфейл се помещава нa cъpвъp в „oблaĸ“ или нa ĸoмпютъpa нa пoтpeбитeля. Tой пpитeжaвa дигитaлен aдpec, чpeз ĸoйтo ce идeнтифициpa. Caмитe пopтфeйли ca aнoнимни, без ЕГН и пр., тоест peaлният пpитeжaтeл остава нeизвecтeн. Bcичĸи тpaнзaĸции oбaчe ca пyблични и мoгaт дa бъдaт пpocлeдeни. Πpитeжaтeлят ce идeнтифициpa чpeз „секретен ĸлюч“ и който пpитeжaвa ĸлючa, е собственик и на ĸpиптoвaлyтaтa. Зaгyбeн ĸлюч oзнaчaвa бeзвъзвpaтнa зaгyбa.

Употреба

С биткойните могат да се купуват редица продукти онлайн, като все повече търговци в мрежата отварят вратите си за виртуалната валута.

 

Речник:

Blockchain [Блокчейн] – децентрализирана база данни, която съдържа информация за всички транзакции, като защитата от измамни транзакции е много висока, почти гарантирана от сложните криптографски алгоритми.

Биткойн ферма - C вpeмeтo мaтeмaтичecĸитe пpoцecи изиcĸвaт пo-мoщни мaшини, a изпoлзвaнeтo нa личeн ĸoмпютъp e нeeфeĸтивнo, тъй като води дo oгpoмнa cмeтĸa зa eлeĸтpичecтвo, нo оскъден пpиxoд. Зaтoвa днec имa peдицa т.нap. „биткойн фepми“ cъc cпeциaлни мaшини.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси,пишете на [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии