Биткойн: Инвестиционна мания в ерата на фалшивите новини

Криптовалутата привлича хора, които търсят начин за бързо забогатяване

Едно послание в лондонското метро от това лято бе достатъчно красноречиво. До картата на линиите и рекламата на билково лекарство против стрес имаше призив на фонд, канещ пътуващите да инвестират в биткойн и други криптовалути. “Не е нужно криптото да е загадъчно”, гласеше той. Кампанията за масовия пазар имаше смисъл, защото биткойн – цифровата валута, създадена от компютърни спецове, които малцина разбират, се превърна в инвестиция, за която говорят почти всички. Цената й, едва надхвърляща 300 долара в началото на 2015 г., през декември надскочи границата от 10 000 долара, а после и от 11 000, преди да се успокои на около 10 550 в резултат на шеметна търговия, която подложи на изпитание капацитета на платформите и породи опасения от зараждащ се балон.

Подобно драматичното ценово развитие във време на относителен застой при акциите и облигациите нямаше как да бъде пренебрегнато от финансовия свят. Американската фондова борса NASDAQ, заяви, че планира да стартира биткойн фючърсни договори идната година. Този нейн ход бе последван от подобни решения на конкурентите й Chicago Mercantile Exchange и Chicago Board Options Exchange.

Големите банки, служещи като посредници на тези пазари – което им позволява да правят пари от ценовите колебания и в двете посоки, също обмислят да се присъединят към търговията с фючърси, въпреки съмненията относно базисния актив както като средство за съхранение на стойност, така и за разплащане. Според запознати лица, JPMorgan Chase, оглавявяна от Джейми Даймън, който нарече биткойн “измама”, възнамерява да помага на своите клиенти да търгуват с биткойн фючърси. От Goldman Sachs също заявиха, че изследват подобна пазарна роля.

Популярността на биткойн бележи невероятното развитие на един продукт, създаден през 2009 г. като компютърен проект с отворен код, вдъхновен от тайнствения Сатоши Накамото. Това е името, използвано от човека или хората, които са създали документа, описващ дигиталната валута. Никой досега не е успял да установи дали г-н Накамото наистина съществува.

Самият биткойн е низ от компютърен код. Нови биткойни могат да бъдат създавани – до договорен лимит – от компютри, получили правото да го правят, като решават сложни задачи по криптиране. Транзакциите се записват в база данни, наречена блокова верига, или блокчейн. Самоличността на хората, които стоят зад транзакциите, остава скрита. Използват се криптографски техники за защита от измами, затова биткойн и неговите подражатели, като етереум, се наричат криптовалути. Нито правителствата, нито банките играят някаква роля. Резултатът е една инвестиционна мания, пасваща на нашето съвремие.

Поверителността, предоставяна от биткойн и сходните му криптовалути, дава убежище за лицата, действащи в по-тъмните кътчета на глобалната икономика.

“Биткойн просто показва колко голямо е търсенето за пране на пари по света”, казва Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, световният лидер по управление на активи.

Според американския икономист Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда, криптовалутата трябва да бъде забранена. Покачването в стойността на биткойн действително е безпрецедентно. За дванадесетте месеца до 30 ноември цената му се увеличи с 1773%, достигайки общ обем от почти $170 млрд. За сравнение, индексът Nasdaq Composite едва се удвои през последната година от дот-ком бума. Другите балони на фондовите пазари, като тези от САЩ през 1929 г., Япония през 1989 г. или Китай през 2007 г., бяха приблизително със същата величина като този в технологичния сектор.

“Съществуват огромни сходства между дот-ком балона и биткойн”, казва Клеър Никълс, старши партньор в Invenio Corporate Finance.

Екшънът дойде в повече за някои от участниците. Лондонската IG Group, най-голямата британска платформа за онлайн търговия по пазарен дял, спря да предлага някои договори за биткойн деривати.

Бързият оборот въведе и допълнителен рисков фактор – нови играчи с по-малко идеологически ангажимент към биткойн. Според Гавин Браун, старши преподавател по финансова икономика в университета “Манчестър Метрополитън” и директор на хедж фонда за криптовалута Blockchain Capital, с наближаване на прага от 10 000 долара много дългосрочни притежатели са започнали да продават.

Същевременно регулаторите изразяват нови опасения. Рандал Карълс, отговарящ за надзора на банките от страна на Федералния резерв предупреди, че дигиталните валути са “нишов продукт”, който все още не се е доказал по време на криза. Думите му идват само седмици след хода на китайското правителство за затваряне на публичните биткойн борси.

В крайна сметка, трудно е да се каже какво точно купуват инвеститорите. Биткойн е също толкова странна птица, колкото и предполагаемия си създател, г-н Накамото. За разлика от акциите или облигациите, зад нея не стои приходен поток. За разлика от индустриалните или селскостопански стоки, тя няма практическо приложение, което да спомогне за изчисляване на присъщата й стойност. Макар да се описва като валута, може би е най-удачно да се сравни с ценните метали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари