Биткойн: 64 млн. долара в криптовалута откраднати при „професионална” хакерска атака

Борсата NiceHash временно преустанови дейност и прикани потребителите да сменят своите пароли

Биткойни на стойност почти 64 млн. долара бяха откраднати от хакери, проникнали в базираната в Словения платформа за “копаене” на криптовалута NiceHash. Тя преустанови дейност миналия четвъртък, докато разследва пробива, като заяви, че работи “в спешен порядък” с правоохранителните органи и същевременно призова потребителите да сменят паролите си.

Завеждащият маркетинга на NiceHash Андрей Шкраба коментира, че хакването е било “много професионална атака с усъвършенстван социален инженеринг” и е довело до открадване на приблизително 4700 биткойна на стойност около 63,92 млн. долара по текущи цени.

NiceHash е платформа за дигитална валута, свързваща хора, които искат да продадат производително време на своите компютри и тъй наречените “копачи”, които удостоверяват транзакциите на ползвателите в замяна на биткойни.

Проблемите със сайта породиха тревоги и оплаквания, като много собственици на биткойни публикуваха панически коментари в профилите на NiceHash в социалните медии.

биткойн

Изявлението на NiceHash гласи: “Ние си даваме сметка, че ще имате много въпроси и молим за търпение и разбиране, докато разследваме причините и намерим подходящите решения за бъдещето на услугата”.

Цената на биткойн се покачи до над 14 668 щатски долара, или с приблизително 2000 долара (1494 паунда) само за ден според наблюдаващия сайт CoinDesk. За сравнение, в началото на годината цената беше под 1000 долара.

Онлайн сигурността е жизненоважна за борсите и платформите за криптовалута, а със стремителното нарастване както на количеството, така и на стойността на биткойните, държани в дигитални портфейли, те все повече се превръщат в мишена за хакерски атаки.

В Япония, след фалита на биткойн борсата Mt Gox, бяха въведени нови закони, регулиращи биткойн и другите криптовалути. Mt. Gox затвори врати през февруари 2014 г., след като загуби приблизително 850 000 биткойна, потенциално заради хакери. През юли в Япония започна дело срещу Марк Карпелес, директора на Mt Gox, в резултат на което той може да получи до пет години затвор по обвинения в злоупотреба и загуба на 28 млн. долара потребителски средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари