Битовите бандити на спецрежим

Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов бяха в Галиче, където разговаряха с местните жители и кмета Страхил Стоянов.

Повтаря се профилът на убийците от Русе, Сотиря и Галиче

Главният прокурор и вътрешният министър в Галиче след жестокото убийство

Иван Гешев: Има законови мерки лицата, които тормозят населението, да не са на свобода

„Лицата, които тормозят населението в малките населени места са известни на местния кмет, полицай и на служителите от РПУ. Време е да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и МВР, да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода и да не се случват трагедии”. Това обяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна заедно с вътрешния министър Младен Маринов във врачанското село Галиче след жестокото убийство и изнасилване на 18-годишната Андреа и задържането на непълнолетния извършител.

Целта на спецрежима е бандитите с по едно-две висящи дела, пуснати предсрочно от затворите, наказани са с пробация или са в изпитателен срок с условни присъди да бъдат набелязани и следени от полицията и прокуратурата. При най-малки провинения спрямо тях да се предприемат всички мерки, преди да са извършили тежки криминални престъпления. Според Гешев добра координация вече има на централно ниво, но трябва да се осъществи и на местно. Той посочи, че задържаният за престъплението Аксел Олегов, макар и непълнолетен, е осъждан през 2016 г. условно и е в изпитателен срок. Наказанието му е за лека телесна повреда на полицай от Бяла Слатина.

„Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено. Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което прокуратурата може да помогне. Ще създадем тази организация в най-кратко време като бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на МВР. Да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят хората в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, дали спазват наложените им от съда мерки за неотклонение, както и да се предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за местните жители”, каза още главният прокурор.

По думите на Гешев профилът на извършителя е подобен на други двама от убийствата в село Сотиря и в Русе. „Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Така че трябва и другите институции да си свършат работата и всеки трябва да поеме своята отговорност”, категоричен бе Гешев. Според него представители на местната власт, а и самите хора от квартала или селото дори при най-малки съмнения да уведомяват полицията и прокуратурата, тъй като не е възможно „на всеки един гражданин да му бъде назначен специален надзорник, който да го следи в реално време”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право