Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век

За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Дейвид Бауи е определен за най-великия артист на ХХ век от зрителите на тв шоуто “Икони” на Би Би Си. В гласуването са номинирани велики личности в 7 категории: активисти, спортисти, художници и писатели, лидери, изследователи, учени и артисти/поп икони.

В първите четири категории гласуването все още не е приключило. За най-велик лидер на ХХ век е избран първият черен президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Предпочетен е пред британския политик Уинстън Чърчил, най-дълго управлявалия американски президент Франклин Рузвелт и Желязната лейди Маргарет Тачър.

Полярният изследовател Ърнест Шакълтън е предпочетен от читателите на Би Би Си пред първия човек, стъпил на Луната Нийл Армстронг, първата жена, която обикаля сама и картографира Арабия - Гъртруд Бел и Говорещата с шимпанзета - естествоизследователката Джейн Гуудал.

Математикът и криптограф Алън Тюринг, който през Втората световна война дешифрира кода на немската “Енигма” печели пред откривателката на радия и полония Мария Кюри и пред Алберт Айнщайн и откривателя на лекарството против малария Ту Йоуйоу, който през 2015 спечели Нобелова награда за медицина.

В категорията артисти Бауи е избран пред Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Гласуването е за това, че е иноватор, който очертава насоките на музиката на ХХ век.

На 10 януари се навършиха три години от смъртта на певеца, който загуби тежката битка с рака на черния дроб само два дни след 69-я си рожден ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл