Благодатният огън пристигна в България (ВИДЕО и СНИМКИ)

Благодатният огън пристигна в България няколко часа, след като слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим. "Фалкон" кацна в 18.47 часа на летище София, предаде "Нова тв".

Тази година е 15-ата поред, при която Благодатният огън се пренася до страната. Превозът на светинята беше осигурен от правителствен самолет „Фалкон“. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

В София огънят беше посрещнат от свещеници и духовници от много епархии в страната, които взеха частица от огъня, за да го занесат на възкресното вечерно богослужение. Част от огъня ще се пренесе отново със самолет до Варна, за да стигне по-бързо до градовете в региона. В София огънят се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение.

Българската църковно-държавна делегация е 7 членна. Тя е ръководена от Негово преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Тази година за първи път с българския правителствен самолет пътува и Македонският епископ Яков, за да пренесе Благодатния огън в Скопие.

След като пристигна в София правителственият самолет се насочи към Северна Македония за да достави огън и на Македонската православна църква. Македонският епископ Яков е придружаван от директора на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет Емил Велинов. Той ще предаде и поздравителен адрес на македонския премиер Зоран Заев от българския министър-председател Бойко Борисов по повод Великденските празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България