Благоевград търси община, която да приеме боклука, сегашното депо затваря на 31 декември

Снимка: БНР

Благоевград е пред тежка криза с боклука и кметът вече търси община, която да приеме битовите отпадъци, тъй като досегашното депо ще бъде закрито на 31 декември 2017 година.

Новото депо, което ще трябва да обслужва пет общини не е изградено заради обжалвания от екологична фирма на ОВОС и делото забави процедурите с цели две години, обясни на брифинг кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Той информира,че иначе вече има избран изпълнител на новото депо и ако няма обжалване, то през юли-август догодина то може да е готово. Стойността му е 22 918 000 лв. с ДДС, от тях 17 млн. лв. са от ПУДООС, останалите очакваме да получим от финансовото министерство с постановление на Министерски съвет”, каза още кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

В момента общината води преговори с общините Разлог и Сандански в търсене на вариант къде да се транспортират 38 000 тона боклуци, които годишно се изсипват на сегашното сметище. Финансовият ресурс за областния център за това ще бъде непосилен. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата, каза още Камбитов.

Той категорично заяви,че кризата с боклука няма да доведе до повишаване на такса смет за благоевградчани, тъй като той няма да внесе подобно предложение до общинския съвет.

„Проблемът с боклука не е само наш, други общини имат същите главоболия, но аз съм оптимист, че ще се намери решение на проблема и предстоят срещи с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с финансовия министър Владислав Горанов, каза Камбитов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България