Близо 2000 души са потърсили помощ в "Пирогов" през коледните празници

Трима са пили антифриз, объркали го с ракия

Близо 2000 души са потърсили помощ в "Пирогов" през коледните празници, каза директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов.

"Пирогов" отново пое най-тежките случаи в страната. От началото на годината до момента са прегледни 214 000 човек, от тях приети са над 40 000. 34 на сто са от страната. 8900 са здравнонеосигурени , а за последните 4 дни те са близо двеста, предаде БТА. Все по-често пациенти са хора над 65 години. Те изискват по-дълго лечение.

1900 човека са дошли в болницата през празничните дни. 300 са останали за лечение. И в тази група болни има увеличение. Най-много работа са имали токсиколозите - пациенти с натравяне, след много алкохол и трима, които са пили антифриз. Обяснили, че до шишето с ракия било това с антифриза. При такова натравяне има опасност от ослепяване. Възможно е да има и тежки поражения за черния дроб.

Постъпили са и много пациенти в травматологията. 90 човека са останали за лечение в болницата, като част от тях са скиори. Три пъти по-малко са приетите в хирургията на болницата. Няма случаи на пострадали от пиратки.

Съвсем скоро ще се въведе нова тристепенна система за разпределение на случаите по спешност. Ще се прави първичен преглед за тежестта на постъпващите.

След започване на европредседателството в болницата имат готовност да подсилят екипите си.

"2017-та година ще бъде запомнена с много тежка операция на долна челюст", каза Балтов. Той отбеляза и факта, че трима специализанти от болницата са заминали за Швейцария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България