Близо 21 хил. лв. глоба за коневъда, изоставил стадото си от около 70 коне в Осоговския балкан

Снимка: БНР

Шест наказателни постановления издаде Областната агенция по контрол на храните в Кюстендил на фермера Петър Пищалов, който през зимата изостави в снега и студа в Осоговския балкан стадото си от около 70 изгладнели коне. Общият размер на глобите е близо 21 000 лева, предаде БНР.

39-годишният фермер Пищалов е глобен за нехуманно отношение към животните, за неиздадено разрешително да транспортира конете си в планината, както и че няма надлежно издадена документация да открие животновъден обект там.

Чака се постановление на районната прокуратура дали при някои от нарушенията, установени от проверката на ветеринарните служби, Пищалов е проявил умисъл и следва ли да носи наказателна отговорност.

Някои от наказателните постановления той обжалвал в съда.

Същевременно част от конете му са свалени от планината, след като няма нормативно спазени изисквания да ги държи там.

Планинари и членове на неправителствени екоорганизации намериха през февруари трупове на умрели от в студа коне. Тогава някои от тях обявиха, че има десетки трупове, но впоследствие се оказа, че само три коня са замръзнали в преспите.

Докато случаят се разследваше от зоополицията и от екипи на агенцията по контрол на храните, в стадото се родиха малки кончета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право