Близо 2500 старинни монети, наркотици, „Калашников” и пари открити при обиски

Част от вещите, открити при претърсванията.

В ареста е 44-годишен сливенец

Близо 2500 старинни монети и други артефакти, сумата от 8500 лева, електронна везна за ювелирни изделия, незаконен автомат „Калашников”, боеприпаси и други вещи са били открити при операция на криминалистите в Областната дирекция на МВР в Сливен. Операцията е проведена под надзора на Окръжната прокуратура. „Тя е свързана с търговия на културно-исторически ценности, включително и в чужбина. Тези ценности са били събирани в Сливен преди да бъдат изнесени” – съобщи ръководителят на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов.

Разработката на криминалистите е продължила 4 месеца. В момент на получаване на поредната пратка със старинни монети е задържан в центъра на Сливен 44-годишен мъж – заяви директорът на ОД на МВР-Сливен старши комисар Чавдар Божурски. Монетите са били доставени чрез куриерска фирма. Задържаният е криминално проявен, осъждан за причиняване на средна телесна повреда, налагани са му глоби за управление на автомобил след употреба на алкохол и др. „Само при личния му обиск бяха открити 600 монети” – каза ст.комисар Божурски.

Извършени са общо 15 претърсвания на различни места в страната. Повечето са в Сливен, другите са в Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Поморие, Велики Преслав, Симитли, Асеновград. Въз основа на събраните доказателства лицето Господин Атанасов е привлечено като обвиняем за държане на културни ценности, на наркотици с цел разпространение и на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение – заяви наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура Руси Русев. Първоначално Атанасов бил задържан за 72 часа. Обвинението е поискало за него най-тежката мярка за отклонение и Окръжният съд му е наложил „задържане под стража”.

Предстои да бъдат назначени експертизи за откритите артефакти, наркотици и оръжие. Ще се установява дали автоматът е бил използван за престъпление. Работата по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право