Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари

Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Близо 300 фалшиви инвалиди са разследвани и съдени, след като неправомерно са получавали пенсии в продължение на години в Разградско. Това стана ясно след заседание на Обществения съвет за превенция и противодействие на корупцията, което се проведе в областната администрация.

На него е коментиран и въпросът с високия процент инвалидни пенсии в региона, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Директорът на областната полиция старши комисар Ивайло Йовчев и окръжният прокурор Тихомир Тодоров са посочили, че по проблема се работи целенасочено от 2012 г. Още тогава е била идентифицирана местна организирана престъпна група с участието на медицински лица. Разследването е в Специализираната прокуратура.

През последните години обаче съдилищата в Разград непрекъснато се занимават с такива фалшиви инвалиди, които връщат пари, след като се установява, че не са болни.

„Нямаме информация за хода на разследването в Специализираната прокуратура. Колеги от там идваха да разпитват в Разград, но не сме в течение докъде са стигнали нещата”, отговори на въпрос на „Труд” прокурор Тодоров.

Работили преди години по лавината фалшиви експертизи, водещи до инвалидност, си спомнят, че тогава имало данни, че в основата бил хирург, който после бил съден за други престъпления. Участвали и други лица и затова било прието, че е организирана престъпна група. Дали това е потвърдено, нямат данни.

Според местни хора, някои от спряганите за участници, работят и до днес.

„Говорим за масови случаи в някои села, в които млади и здрави хора поголовно са с разширени вени и не могат да работят, поне според документите. Диагнозата е една и съща. В същото време се знае, че са зад граница, където си работят, но са взимали пари у нас да инвалидност”, спомнят си разследвали случаите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони