Блокадата на Катар застрашава културата

Страната изкупува най-много картини и произведения на изкуството в света

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет прекъсаха връзките си с богатата на петрол държава, след като я обвиниха, че подкрепя тероризма

Дипломатическата криза в Близкия изток, която доведе до частично блокиране на Катар, ще дестабилизира културните институции и партньорства не само в региона, но и глобално, съобщава сайтът за култура Artprice.

Нека припомним, че малкото емирство в Близкия изток е най-големият купувач на произведения на изкуството в света. На територията му се намират едни от най-богатите музеи на планетата, съхраняващи безценни колекции.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет прекъсаха връзките си с богатата на петрол държава, след като я обвиниха, че подкрепя тероризма.

„Тези държави забраниха всичко от Катар”, споделя Мохамуд Абдала Мохамед от офиса на аукционна къща „Сотбис” в Доха и допълва: „Сигурен съм, че ситуацията ще засегне културните отношения.”

Едуард Гибс, председател на „Сотбис” за Близкия изток, подчерта, че въпреки всичко „исторически, по време на размирици в региона, нашият бизнес не е бил засяган. Дори сме наблюдавали ръст в нивото на транзакциите от нашите клиенти от Близкия изток в такива моменти.”

„Дипломатическата криза ще се отрази на изложбите, тъй като никакво изкуство от Катар не може да бъде излагано в страни от Персийския залив. Ако някой е купил нещо от Катар, не само художествени произведения, ще му е доста трудно да го изнесе”, заявява Мохамед. Държавните музеи на Катар, сред които Музеят за ислямско изкуство и Музеят за съвременно изкуство Матаф имат исторически добри отношения, както с обществени и частни институции в съседните страни от Близкия изток и често са си сътрудничили.

Египетският художник Базим Магди в момента има самостоятелна изложба в Матаф (до 16 юли), а в наскоро закритата ретроспекция на Диа Азави има много взети назаем картини от колекциите на Barjeel Art Foundation и Kinda Foundation, базирани в Рияд, Саудитска Арабия. Изложбата Mal Lawal, която Катар прави на всеки две години, също така събира заедно регионални частни колекционери, за да демонстрира общото наследство на региона.

Професионалисти от арт средите в Доха обаче твърди, че близките семейни и културни връзки в региона пресичат регионалната политика. „Ако политическите отношения са отрязани за определен период, близките семейни връзки в региона продължават", казват те - „Твърде рано е да предскажем влиянието върху културните инициативи за сътрудничество – в момента всичко продължава нормално.”

Междувремено Ethiad Emirates, Fly Dubai и Gulf Air прекратиха полетите си от и до Доха, което вероятно ще се отрази върху посетителите на културните институции, както и други проекти като Art Mill, проектиран от Алехандро Аравена и на Джийн Новел в Националния музей на Катар.

Институциите, управлявани от правителството в Катар и бойкотиращите страни, междувременно не са склонни да коментират кризата. "Това е въпрос за правителството, а не за катарските музеи", казва представител на държавна организация. Органът на Бахрейн за култура и антики също отказа да коментира.

Любопитни факти за емирството

1. Катар е най-богатата страна в света спрямо БВП на глава на населението.

2. В Катар няма нито данъци, нито такси за здравеопазване и образование.

3. Населението на Катар е едва 300 000 души.

4. 95% от работната ръка са чужденци.

5. Най-голямата американска военна база се намира в Катар.

6. Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., което ще го направи първата арабска страна домакин.

7. В цялата страна има един магазин за алкохол.

8. В Катар жените нямат право да карат кола.

9. Въпреки това Катар е първата ислямска държава, която позволява на жените да гласуват.

10. Катар е страната, която изкупува най-много картини и произведения на изкуството в света.

11. Шейхът на Катар и баща му са възпитаници на Кралската военна академия Сандхърст във Великобритания.

12. Катар е базата на телевизионната мрежа Ал Джазира, чиито излъчвания насърчават борбата за демокрация в околните арабски страни.

13. Според законите в Катар чуждестранните работници, чиито визи и пътни разноски са платени от компаниите, принадлежат на работодателя си. Те нямат право да прекратят работа или да напускат страната.

14. Богатството на Катар се дължи на огромните залежи на петрол и природен газ, които страната изнася.

15. В официалната армия на Катар още има ездачи на камили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура