Блокади срещу ТИР-ове стягат в Лом след кървавата неделя

Местният парламент свиква извънредно заседание, иска помощ от държавата

"Искаме спешен ремонт на пътя през Лом към Дунав и спиране на потоците от ТИР-ове в града. Ако правителството не вземе мерки, започваме протести и ще блокираме шосето за София!", заявиха жители на ломския квартал Младеново.

В неделя вечерта тежкотоварен камион излетя от пътя през квартала, заби се в къща, премаза млад мъж и тежко рани още осем души, сред които и шофьора на ТИР-а.

„Беше страшно! Гръмна като бомба, хвърчаха тухли и се вдигаха облаци прах. Хора пищяха. Вадехме ги изпод развалините и гумите на камиона!”, разказа Янко, който пръв се притекъл на мястото на катастрофата.

Тежкотоварния камион, който пътувал за Германия, връхлетял къщата на 34 годишният Илия Валентинов към 18.30 ч. в почивния ден. Два дена преди това ромската фамилия оженила 15 годишната Даниела, край къщата имало шатра с над 100 гости и музика.

В неделя вечерта най-близките се събрали под навеса отвън да се почерпят. Но загубилия управление камион ги помел. 33 годишният Зачко Зайков загинал на място. Жена му Бойка била извадена потрошена под гумите на ТИР-а и е в реанимация. В болницата са стопанинът на къщата Илия, брат му Начо и техни роднини и приятели.

„Всички ранени, сред които и тримата в реанимация, са в стабилно състояние. Шофьорът е без сериозни наранявания, но в шок!”, заяви хирургът д-р Васил Рангелов.

В полицията е образувано досъдебно производство по случая. Най-вероятно ТИР-ът е излетял от пътя заради голямо хлътване на настилката, проверяват се и версиите за висока скорост и евентуално заспиване на водача. Засега няма данни шофьорът да е употребил алкохол, споделиха полицаи.

Часове след жестоката катастрофа и последвалата над 2 часа спасителна операция, в който шофьорът бе изваден от купищата ламарини, а ТИР-ът изтеглен, квартал Младеново е притихнал в ужас. Роднини разчистват камарите счупени тухли и керемиди и се молят ранените да оцелеят. Близките на загиналия мъж - баща на момиче на 8 години, чакат майка му да се прибере от Италия, за да го погребат.

„Спешно до края на седмицата ще свикаме заседание на общинския съвет, на което ще обсъдим ситуацията и ще отпуснем помощи на пострадалите. Ще поканим и депутатите от областта, за да търсим решение. Този път е в ужасно състояние и може да причини още трагедии!”, заяви кметицата на Лом Пенка Пенкова.

„Искаме Бойко Борисов и Лиляна Павлова да дойдат и да видят как живеем. Пътят е целия в дупки, ТИР-овете фучат денем и нощем, стени и тавани се цепят, не знаем кога ще влязат да ни смажат в стаите!”, оплакват се жителите на квартала.

През Младеново минава републиканския път от София за Видин, но след пускането на Дунав мост 2 старото шосе се превърна в магистрала за тежки камиони. Паважната настилка не издържа огромното натоварване и се е огънала и напукала, а на места зеят и дупки.

От години общината в Лом е подготвила проект за обходен път край града на стойност 8 млн. лева, но средства за изграждането му засега няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България