Блокът на премиера Никол Пашинян печели убедително парламентарния вот в Армения

Политическият блок на арменския премиер Никол Пашинян печели категорично проведените в страната предсрочни парламентарни избори. Блокът "Моя стъпка" получава 70,43 процента от гласовете. Това показва преброяването на бюлетините във всички избирателни секции.

В парламента влизат също партиите "Процъфтяваща Армения" и "Светла Армения". Под 5-процентната граница остана управлявалата до неотдавна "Републиканска партия на Армения". Предсрочните избори бяха свикани по идея на Пашинян, който цели да консолидира по-висока обществена подкрепа за политиката си.

„В новата история на Армения това са първите извънредни парламентарни избори, предизвикани от и.д. премиер Никол Пашинян. Наложи се да бъдат ускорени, за да може Пашинян да работи в пълноценен формат, тъй като предходния парламент беше с преобладаващо присъствие на бившите управляващи в лицето на "Републиканска партия" и той не можеше да прокара своите идеи и виждания“, обясни по БНР Вартануш Топакбашян - главен редактор на вестник „Ереван“, според която е изненада е, че "Републиканска партия на Армения" не успя да влезе в парламента.

„При този формат нещата вероятно коренно ще се променят, защото Никола Пашинян взима изцяло мнозинството в парламента и ще видим какви ще бъдат резултатите от бъдещата му работа“, добави Топакбашян, както и поясни, че анализаторите все пак са очаквали "Републиканска партия" да има свое представителство.

„Изборите бяха демократични, прозрачни и честни“, добави главният редактор:

„Нарушенията бяха минимални в сравнение с предходните избори, отчитат наблюдателите. Над 100 оплаквания са били изпратени до съответните органи, но като цяло изборите се проведоха почтено и коректно“.

Подробности, както и прогнози за бъдещето на Армения, както във вътрешен, така и в международен план - можете да чуете в звуковия файл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа