БЛС настоява болниците да получат парите, изработени през декември

Българският лекарски съюз настоява болниците да получат парите, изработени през декември, предаде БНР. На лечебните заведения не е било предварително съобщено, че ще работят с намалени бюджети, посочи д-р Стоян Борисов, секретар на Съюза.

В края на месеца лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, посочва доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.

Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени, единствено от заплатите на персонала. "Това ни се струва даже цинично, при условие че в държавната администрация и чиновниците взимат по 13 заплата".

Въпросът не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Борисов, секретар на Съюза. "Важният въпрос е, че имаме тотална намеса на държавата в Здравната каса и Лекарския съюз ще предприеме искове в това отношение".

От Здравната каса обясняват, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Определените за декември месечни стойности са с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, което според касата, опровергава твърденията, че намаленията на бюджетите на болниците е с 15 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве