"Блумбърг": Тереза Мей ще посика отлагане на Брекзит поне с една година

Снимка: Архив

Британският премиер Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит за по-дълъг срок от първоначалните си намерения, вероятно година и дори повече, съобщава "Блумбърг". Причината за това е решението на председателя на Камарата на общините в парламента Джон Бъркоу да не допусне ново, трето поред гласуване за споразумението с Брюксел, освен ако "в текста има сериозна промяна". Вотът трябваше да се проведе тази седмица.

Бъркоу се позова на британски закон от 1604 година, според който един и същ документ не може да бъде подлаган на гласуване няколко поредни пъти. При тези обстоятелства Мей няма друг изход, освен да поиска от ЕС периодът по Брекзит да бъде удължен.

Подобна хипотеза защити и в. "Сън", който дори цитира писмо на Мей до Доналд Туск, в което се иска от 9 до 12 месеца отсрочка на Брекзит. Висш служител в Брюксел потвърди, че лидерите на държавите от Европейския съюз няма да работят върху ново споразумение по време на срещата си в четвъртък, така че единствено въпросът за отлагане на излизането на Великобритания може да бъде разгледан.

Минитърът по Брекзит Стийв Баркли също намекна за подобно развитие на събитията. "Парламентът ни изпраща доста смесени послания, което ще ни принуди да търсим много по-дълго отлагане на Брекзи, отколкото ни се иска", смята той,

Бившият главен прокурор Доминик Грийв пък е убеден, че Великобритания не може да излезе от ЕС на 29 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа